Oedeemtherapie

Bij Fysiotherapie Westeinde kunt u nu ook terecht voor Oedeemtherapie

Wat is oedeem?

Wanneer we het hebben over oedeem betekent dit een ophoping van vocht en afvalstoffen. Hierdoor ontstaat zwelling in een lichaamsdeel. Er bestaan verschillende vormen van oedeem. Welke? De oedeemfysiotherapeute kan samen met u kijken waar de oorzaak van uw oedeem ligt en wat we er aan kunnen doen. De behandeling kan bestaan uit;

  • Manuele lymfdrainage: met deze massagetechniek verplaatst de oedeemfysiotherapeut vocht naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Zwachtelen: zo wordt vochtophoping voorkomen en kun je zorgen dat de ontstane situatie stabiel blijft.
  • Fascie technieken: Fascie technieken worden bij oedeem toegepast maar ook bij littekens en fibrosering (verharding/verkleving van huid/weefsel) bijv. na bestraling.
  • Oefentherapie en adviezen: oefeningen die zijn gericht op spieren die functioneren als een pomp. Door deze oefeningen wordt vocht afgevoerd via de lymfe- en bloedbanen.
  • Of het inzetten van compressie door middel van een kous. Het aanmeten hiervan besteden wij uit.

Soms is er sprake van gewrichtsklachten. Denk hierbij een schouderklacht na bijv. borstkanker. Ook dit wordt in de behandeling meegenomen

Hoe werkt het Lymfestelsel?

Voor het transporteren van vocht en afvalstoffen hebben we ons lymfestelsel nodig. Voor velen een onbekend systeem wat wel een belangrijke rol in ons lichaam speelt. Deze werkt samen met het bloedvatenstelsel.

Ons bloed bestaat voor een groot deel uit water. Een groot deel wordt via de aderen terug gevoerd naar ons hart. Een klein deel wordt in het omringende ‘vlees’ (weefsel) geperst. De afvoer uit het weefsel vindt plaats via ons lymfestelsel. Ook helpt dit systeem bij het reinigen van bloed en vormt het een onderdeel van ons afweersysteem. Bekend van als we verkouden zijn, dan hebben we nog wel eens opgezette klieren in onze hals. We hebben ongeveer 600-700 lymfklieren in ons lichaam!

Ons lymfestelsel heeft geen direct verbinding met het hart, dus moet het lymfevocht worden voortgestuwd door gebruik te maken van de omliggende spieren (spierpomp). Bewegen is dus van groot belang bij het helpen van ons lymfesysteem.

Heb ik een verwijzing nodig?

Voor behandeling van oedeem heeft de fysiotherapeut wel een verwijsbrief nodig van uw huisarts/specialist. Hoe de zorgverzekering werkt, kan de fysiotherapeute verder uitleggen.

Heeft u verdere vragen neem dan gerust contact op met onze Oedeemtherapeute Rianne Venema.

Bron:

  1. Oe(i)deem – geschreven voor patiënten-  mogelijk gemaakt door R. Vodegel, I. Hemelrijk, K. Schokker, A. Hemelrijk
  2. Földi’s Textbook of lymphology for physicians and lymphedema Therapists van M. Földi, E. Földi

Fysiotherapiepraktijk Westeinde

Eeltsje Folkertsmawei 1
8915 DW Leeuwarden

T: 058 212 90 31
E:
info@fysiotherapiewesteinde.nl
I:  www.fysiotherapiewesteinde.nl

Openingstijden

maandag 07.30 - 19.30 uur
dinsdag 07.30 - 19.30 uur
woensdag 07.30 - 17.00 uur
donderdag 07.30 - 17.00 uur
vrijdag 07.30 - 17.00 uur
(telefonisch bereikbaar tot 13.00 uur)