_sRGB_5981

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie helpt bij mensen die pijn hebben met bewegen of last hebben van hun gewrichten.

Hebt u last van bijvoorbeeld een stijve nek? Merkt u dat u al een tijdje pijn in uw onderrug heeft of pijn die uitstraalt naar een arm of been?
Deze klachten kunnen ontstaan doordat u op een bepaalde manier beweegt of door bijvoorbeeld een ongeluk, val of verstuiking. U merkt snel dat de behandeling werkt: de pijn is minder en u beweegt soepeler.

Manueel therapeut

De manueel therapeut is een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met klachten aan de wervelkolom en aan de gewrichten in armen en benen. De opleiding tot manueel therapeut is een vervolg op de opleiding tot fysiotherapeut. Hij kijkt ook of er misschien andere redenen zijn waardoor u deze klachten heeft of houdt, bijvoorbeeld of uw spieren goed werken en of u gecontroleerd kunt bewegen, maar ook of er wellicht iets anders aan de hand is zoals stress of een verkeerd beeld ten aanzien van uw klachten.

Kenmerkend voor manuele therapie is de specifieke kennis van mechanische wetmatigheden die in het bewegen van gewrichten van belang zijn: arthrokinematica.

Werkwijze

 • Screening

  Voor manuele therapie hebt u geen verwijsbriefje nodig van de huisarts. Om te controleren of u aan het juiste adres bent of dat u toch beter langs de huisarts kunt gaan, voert de therapeut op de eerste afspraak een screening uit. Hij stelt vragen en laat u soms wat testen doen.

 • Intake

  Tijdens de eerste afspraak vraagt de manueel therapeut naar uw klachten; hoe ze zijn ontstaan en wanneer u er weinig of juist veel last van heeft. Daarna onderzoekt de manueel therapeut de spieren, gewrichten en zenuwen die te maken kunnen hebben met uw klacht. Zo krijgt de manueel therapeut een goed beeld van uw probleem. Hij bespreekt met u de aanpak voor de verdere behandeling en wat u kunt verwachten, bijvoorbeeld hoeveel behandelingen nodig zijn en wanneer de klachten minder moeten worden. Zo hebt u meteen na de eerste afspraak duidelijkheid over het vervolg.

 • Behandeling

  Mensen die met klachten bij een manueel therapeut zijn geweest, voelen vaak direct een verandering: de pijn is minder en ze kunnen soepeler of beter bewegen. Dit komt omdat de manueel therapeut tijdens de behandeling gewrichten op een bepaalde manier beweegt en samen met u oefent om uw houding, kracht, stabiliteit of coördinatie te verbeteren.
  De manueel therapeut vertelt u ook hoe u goed en gezond kunt blijven bewegen en geeft tips en adviezen over een goede houding. U krijgt oefeningen mee naar huis.

  De behandeling is zoveel mogelijk gebaseerd op evidence based kennis uit de moderne bewegingswetenschappen.

 • Verzekerd voor manuele therapie?

  Manuele therapie zit voor mensen tot 18 jaar in het basispakket van de zorgverzekering. Boven de 18 jaar is een aanvullende verzekering nodig. Uw zorgverzekeraar kan u hier meer over vertellen.

  U kunt altijd bij een manueel therapeut terecht, ook als u besloten heeft geen aanvullende verzekering te nemen. U betaalt dan het verschuldigde tarief aan de manueel therapeut.

_sRGB_5896

U kunt bijvoorbeeld bij de manueel therapeut terecht met:

 • Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug
 • Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm
 • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
 • Heupklachten
 • Lage-rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been
 • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
 • Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten
 • Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten
 • Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder)
 • Tenniselleboog

Fysiotherapiepraktijk Westeinde

Eeltsje Folkertsmawei 1
8915 DW Leeuwarden

T: 058 212 90 31
E:
info@fysiotherapiewesteinde.nl
I:  www.fysiotherapiewesteinde.nl

Openingstijden

maandag 07.30 - 19.30 uur
dinsdag 07.30 - 19.30 uur
woensdag 07.30 - 17.00 uur
donderdag 07.30 - 17.00 uur
vrijdag 07.30 - 17.00 uur
(telefonisch bereikbaar tot 13.00 uur)